Η ακρόαση μουσικής είναι ένα δημοφιλές βοήθημα για τον ύπνο. Στο Spotify, οι λίστες αναπαραγωγής ύπνου υπόσχονται να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε τη νύχτα. Από τραγούδια που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν υπνηλία μέχρι ιστορίες ύπνου για ενήλικες, η νυχτερινή ακρόαση είναι κάτι περισσότερο από μία και μοναδική.

Μπορεί να υπάρχει κάποια αξία στη χρήση μουσικής για να νανουριστείτε. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι συμμετέχοντες που ακούν μουσική αναφέρουν υποκειμενικά καλύτερο ύπνο.

Αλλά η αναφερόμενη ποιότητα ύπνου δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο ύπνος είναι καλύτερος. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η επίδραση της μουσικής στον ύπνο εξαρτάται από τις προσδοκίες του ατόμου.

Παρόλα αυτά, για ορισμένους, η μουσική μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι η αργή, καταπραϋντική μουσική μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να χαλαρώσει το σώμα, να μειώσει το άγχος και το στρες ή απλώς να αποσπάσει την προσοχή από αγχωτικές σκέψεις που εμποδίζουν τον ύπνο.

Για όσους διανυκτερεύουν σε νοσοκομείο, ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την ανάρρωση. Όμως οι συνήθεις νυχτερινοί έλεγχοι και οι τρανταχτοί ήχοι μπορεί να διακόψουν τον ύπνο. Σύμφωνα με μια μελέτη σε ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας, η ακρόαση μουσικής κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ανάπαυσης βελτίωσε τον ύπνο.

Επομένως, τι είδους μουσική πρέπει να επιλέξετε; Ορισμένες λίστες αναπαραγωγής διαθέτουν τραγούδια με “ιδανικό” ρυθμό 60-80 χτύπων ανά λεπτό για να σας ηρεμήσουν πριν από τον ύπνο, αλλά αυτό που λειτουργεί για κάποιους μπορεί να μη σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε. Οι ερευνητές λένε ότι η οικειότητα και η προβλεψιμότητα της μουσικής είναι σημαντική.

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει ή να μη βελτιώσει τον ύπνο, αλλά μπορεί να αυξήσει την άνεση και να μειώσει το άγχος που μπορεί να σας εμποδίζει να κοιμηθείτε. Όταν χρησιμοποιείται με υγιείς συνήθειες ύπνου, η μουσικοθεραπεία μπορεί να είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να έχετε καλύτερο ύπνο απόψε.