Καθώς το καλοκαίρι έφτασε και οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ένα από τα πράγματα που διαταράσσονται από αυτές είναι ο ύπνος μας.

 

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νικήσετε τη ζέστη!

 

1. Μην κοιμάστε το μεσημέρι

Ο ζεστός καιρός μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο ληθαργικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια για να ρυθμίσουμε την εσωτερική μας θερμοκρασία. Αν ο ύπνος σας διαταράσσεται τη νύχτα, προσπαθήστε να αποφύγετε τον υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν κάνει ζέστη, η υπνηλία μπορεί να είναι πολύτιμη – κρατήστε τη για την ώρα του ύπνου.

 

2. Τηρήστε τις ρουτίνες

Ο ζεστός καιρός μπορεί να σας ενθαρρύνει να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Μην το κάνετε. Αυτό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη συνηθισμένη ώρα ύπνου και τις ρουτίνες σας. Κάντε τα πράγματα που κάνετε συνήθως πριν από τον ύπνο.

 

3. Θυμηθείτε τα βασικά

Λάβετε μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι όσο το δυνατόν πιο δροσερό μπορεί να είναι τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τραβήξτε τις κουρτίνες για να κρατήσετε τον ήλιο μακριά. Βεβαιωθείτε ότι κλείνετε τα παράθυρα στην ηλιόλουστη πλευρά του σπιτιού σας, για να κρατήσετε τον ζεστό αέρα έξω. Ανοίξτε όλα τα παράθυρα πριν πάτε για ύπνο, για να έχετε ένα διαμπερές αεράκι.

 

4. Χρησιμοποιήστε λεπτά φύλλα

Μειώστε τα σκεπάσματα σας, αλλά κρατήστε τα καλύμματα. Τα λεπτά βαμβακερά σεντόνια θα απορροφήσουν τον ιδρώτα. Όση ζέστη και αν επικρατεί στο υπνοδωμάτιό σας, η θερμοκρασία του σώματός σας θα πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές ξυπνάμε νιώθοντας κρύο.

 

5. Ψύξτε τις κάλτσες σας

Η χρήση ακόμα και ενός μικρού ανεμιστήρα μπορεί να βοηθήσει σε ζεστό καιρό, ειδικά όταν έχει υγρασία. Ενθαρρύνει την εξάτμιση του ιδρώτα και διευκολύνει το σώμα σας να ρυθμίσει την εσωτερική σας θερμοκρασία.

Αν δεν έχετε ανεμιστήρα, δοκιμάστε αντί αυτού να γεμίσετε το μπουκάλι σας με παγωμένο υγρό. Εναλλακτικά, ψύξτε τις κάλτσες στο ψυγείο και φορέστε τις. Η ψύξη των ποδιών σας μειώνει τη συνολική θερμοκρασία του δέρματος και του σώματός σας.

 

6. Μείνετε ενυδατωμένοι

Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αποφύγετε να πίνετε πολύ μεγάλες ποσότητες πριν από τον ύπνο.

 

7. Σκεφτείτε όμως τι πίνετε

Να είστε προσεκτικοί με τα αναψυκτικά. Πολλά περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ξύπνιοι. Αποφύγετε επίσης την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Πολλοί άνθρωποι πίνουν περισσότερο όταν ο καιρός είναι ζεστός. Το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε, αλλά προάγει το πρωινό ξύπνημα νωρίς το πρωί και συνολικά μια χειρότερη ποιότητα ύπνου.

 

8. Μείνετε ήρεμοι

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε και κάντε κάτι που σας ηρεμεί. Δοκιμάστε να διαβάσετε, να γράψετε ή ακόμα και να διπλώσετε τις κάλτσες σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν παίζετε στο τηλέφωνό σας ή σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι – το μπλε φως μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο νυσταγμένοι και η δραστηριότητα είναι διεγερτική.

Επιστρέψτε στο κρεβάτι όταν νιώσετε υπνηλία.

 

9. Σκεφτείτε τα παιδιά

Τα παιδιά είναι συνήθως υπναράδες – αλλά μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές στην οικογενειακή “διάθεση” και ρουτίνα.

 

10. Ξεπεράστε το

Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε περίπου επτά με οκτώ ώρες καλής ποιότητας ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργούμε σωστά.

Αλλά να θυμάστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν καλά μετά από μια ή δύο νύχτες διαταραγμένου ύπνου.

Αν και μπορεί να χασμουριέστε λίγο πιο συχνά από το συνηθισμένο, πιθανότατα θα είστε μια χαρά!

 

Πηγή : bbc.com