Πασχαλινά έθιμα στα ελληνικά νησιά

πασχαλινά έθιμα

Το Πάσχα στην Ελλάδα, τιμάται με πολλά και ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε τόπο. Γιορτάζεται κάθε χρόνο με ευλάβεια από άκρη σε άκρη της χώρας. Τα ελληνικά νησιά έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα Πασχαλινά έθιμα. Τα έθιμα του Πάσχα αντανακλούν την πλούσια ιστορία του τόπου.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Το νησί των Φαιάκων γιορτάζει το Πάσχα με πολύ εντυπωσιακό τρόπο.

Το πρωί του μεγάλου Σαββάτου γίνεται η περιφορά των λειψάνων του πολιούχου του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνα. Κατά την Πρώτη Ανάσταση οι κάτοικοι τηρούν τους μπότηδες.

Οι μπότηδες είναι ένα ιδιαίτερο έθιμο με συμβολικό χαρακτήρα. Οι κάτοικοι πετούν κανάτες γεμάτες με νερό από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Το πέταγμα των μπότηδων από τα μπαλκόνια συμβολίζει την προετοιμασία για την ευημερία της ερχόμενης Άνοιξης.

Στα καντούνια του νησιού, οι πιστοί φιλιούνται και τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά. Την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα συμπληρώνουν οι 18 Φιλαρμονικές της Κέρκυρας καθώς ενώνουν τις χαρμόσυνες μελωδίες τους.

Οι παραδόσεις αυτές έχουν επιρροές από την Ενετοκρατία και την Φραγκοκρατία.

Η Κέρκυρα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά τα εντυπωσιακά αυτά θεάματα.

πασχαλινά έθιμα

Πάσχα στη Σύρο

Στη Σύρο συναντά κανείς δύο Θρησκευτικές κοινότητες, την Ορθόδοξη και την Καθολική. Και οι δύο γιορτάζουν μαζί το Πάσχα. Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο εορτάζεται το Πάσχα στο νησί δημιουργεί μία γαλήνια ατμόσφαιρα.

Στην Άνω Σύρο, γίνεται η περιφορά των καθολικών επιταφίων των ναών του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σεβαστιανού.

Κατά την περιφορά των ορθόδοξων Επιταφίων ακολουθούν τη λιτανεία πιστοί με κοντάρια στα οποία κρεμούν έναν χιτώνα, ένα σφουγγάρι και ζάρια, συμβολίζοντας τα πάθη του Χριστού. Στην ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης, στο λόφο Βροντάδο της Ερμούπολης, η Πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα των στασιδιών.

Μετά τη λειτουργία της Ανάστασης, οι Καθολικοί κάνουν την περιφορά του αγάλματος του Ιησού τοποθετημένου σε χρυσό ανοιχτό κουβούκλιο καλυμμένο με βιολέτες, λεμονανθούς και πασχαλιές και ακολουθούν τα πολύχρωμα λάβαρα των διαφόρων αδελφοτήτων.

Πάσχα στην Πάρο

Κάθε χρόνο στο όμορφο νησί της Πάρου γίνεται αναπαράσταση του θείου δράματος.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο χωριό Μάρπησσα, κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου λαμβάνουν χώρα σκηνές από τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστάνουν εκπληκτικά σκηνές από την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης καθώς και την Ανάσταση.

Πάσχα στη Χίο

Ο ρουκετοπόλεμος της Χίου είναι ένα πολύ ξεχωριστό έθιμο, το οποίο φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία.

Διεξάγεται κάθε Πάσχα στην Κωμόπολη του Βροντάδου. Πρόκειται για μία “μάχη” μεταξύ δύο ενοριών. Οι δύο αντιμέτωπες εκκλησίες έχουν απόσταση περίπου 400 μέτρα η μία από την άλλη, και βρίσκονται σε δύο αντικριστούς λόφους. Μεταξύ των δύο εκκλησιών εκτοξεύονται εκατοντάδες ρουκέτες. Στόχος είναι το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας. Το επόμενο πρωί γίνεται καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν στόχο σε κάθε καμπαναριό για να αναδειχθεί ο νικητής. Λίγες μέρες πριν τον ρουκετοπόλεμο, τα κτίρια των δύο εκκλησιών, αλλά και των γειτονικών σπιτιών “οχυρώνονται” με μεταλλικό πλέγμα προστασίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, αρχικά για τον εορτασμό του Πάσχα χρησιμοποιούνταν κανόνια. Όταν όμως οι Τούρκοι απαγόρεψαν τα κανόνια, υπό το φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, οι κάτοικοι τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Τα Πασχαλινά έθιμα στα νησιά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, έχουν μακρόχρονη ιστορία και κάθε χρόνο γίνονται πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Με πληροφορίες από:

e-kyklades.gr

eea.gr

syrosisland.gr

Ρούλα Κουτρομάνου, δημοσιογράφος