Η ιστορία της σοκολάτας μας πάει πίσω 4000 χρόνια στην περιοχή του Μεξικού

Οι Olmecs, ένας από τους πιο αρχαίους λαούς της μεσο-αμερικής, άρχισαν για πρώτη φορά να φυτεύουν κακαόδεντρα. Aργότερα οι Mayans ονόμασαν τη σοκολάτα «ποτό των θεών». Κατασκεύαζαν ένα ρόφημα με σπόρους κακάο, τσίλι και νερό το ονόμασαν «xocolati», που σημαίνει «πικρό νερό». Τον 15ο αιώνα οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους κακάο ως νόμισμα. Πίστευαν πως η σοκολάτα ήταν δώρο από τον θεό Quetzalcoatl, οπότε το κατανάλωναν ως αφροδισιακό ή για προετοιμασία για μάχη.

Κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά πότε ακριβώς η σοκολάτα έφτασε στην Ισπανία. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ισπανός εξερευνητής Herman Cortez έφερε τη σοκολάτα στην πατρίδα του το 1528 κατά την εξερεύνησή του στην κεντρική Αμερική, όταν ο αυτοκράτορας των Αζτέκων σέρβιρε για πρώτη φορά σοκολάτα στον Cortez.

Η σοκολάτα γρήγορα έγινε ένα δημοφιλές ρόφημα ανάμεσα στην αριστοκρατική τάξη της Ισπανίας και σύντομα υιοθετήθηκε από καθολικά μοναστήρια όπου οι μοναχοί συνέδεσαν τη σοκολάτα με θρησκευτικές τελετές.

Οι Ισπανοί σέρβιραν τη σοκολάτα με μέλι και ζάχαρη ώστε να καλύψουν τη φυσική πικρή γεύση του κακάο. Η σοκολάτα θα φτάσει στη Γαλλία το 1615 στην αυλή του Λουδοβίκου 13ου και αργότερα στη Βρετανία σε εξειδικευμένους «Οίκους Σοκολάτας» που την προωθούσαν στον εμπόριο.

Πολύ σύντομα οι ευρωπαϊκές χώρες καλλιεργούν κακαόδεντρα στις αποικίες τους στον ισημερινό και μεταφέρουν τους κόκκους κακάο στην Ευρώπη.

Η συνταγή της σοκολάτας βελτιώθηκε περαιτέρω από τον Joseph Fry, ο οποίος θεωρείται και ο εφευρέτης της σοκολάτας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Προκειμένου να γίνει πιο εύκολη στο λιώσιμο, πρόσθεσε βούτυρο σοκολάτας μαζί με το βασικό συστατικό κακάο. Το 1868, η εταιρεία Cadbury άρχισε να πωλεί κουτιά με σοκολατάκια, ένα ακριβό προϊόν που προοριζόταν για δώρο.

Η σοκολάτα παρέμεινε ένα ακριβό ρόφημα ανάμεσα στις αριστοκρατικές τάξεις εκείνης της εποχής, αλλά όλα άλλαξαν με το ξεκίνημα της βιομηχανικής επανάστασης, όπου δημιουργήθηκε ένας νέος τρόπος εξαγωγής σοκολάτας, σε μορφή σκόνης.

Η χρήση της σκόνης έκανε τη σοκολάτα φθηνότερη, ενώ η υπερεξαγωγή κακάο από τις αποικίες της Ευρώπης, καθώς και το διεθνές εμπόριο, έριξαν κατά πολύ την τιμή της σοκολάτας, έτσι ώστε να μπορεί να φτάσει σε κάθε κιόσκι και σε κάθε σπίτι.

Πώς φτιάχνεται η σοκολάτα?

Η σοκολάτα προέρχεται από το κακαόδεντρο, από το οποίο χρησιμοποιούμε το κουκούτσι του φρούτου σε διαδικασία αποξήρανσης.

Από τους αποξηραμένους κόκκους κακάο, επιλέγονται οι καλύτεροι κι έπειτα καβουρδίζονται. Μετά το καβούρδισμα αφαιρείται ξεχωριστά η σοκολάτα σε σκόνη και διαχωρίζεται από το βούτυρο.

Chocolate Trivia

Η άσπρη σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Είναι μία γλυκιά πάστα που φτιάχνεται από βούτυρο κακάου βανίλια και ζάχαρη.

Για την ομάδα της JOIN: Μαρία Παπακυριάκου
Graphic Designer / Δημιουργικό τμήμα

STORE LOCATOR

Ανακαλύψτε το δίκτυο των
εγκεκριμένων συνεργατών μας