Eco Join

Go green and stay in

Ο άνθρωπος έχει αφήσει ένα βαρύ αποτύπωμα στο περιβάλλον, κάτι που τα τελευταία 50 χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμοί και ιδιώτες, κάνουν τη δική τους προσπάθεια για κοινωνική αφύπνιση και για λήψη μέτρων για την αποφυγή καταστροφής του οικοσυστήματος. Το μεγαλύτερο κακό έχει όνομα και λέγεται πλαστικό. Η αλόγιστη χρήση έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον. Πολλές χώρες στο κόσμο έχουν ψηφίσει νομοσχέδια κατά της χρήση πλαστικού, άλλες το τηρούν, άλλες βρίσκουν παραθυράκια για να συνεχίσουν τη χρήση του, άλλες πάλι, που δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μας, διατηρούν κάποια από τα πιο αυστηρά πλαίσια διεθνώς.

Ο λόγος για τη Ρουάντα. Από το 2008 που έχει εφαρμοσθεί ο νόμος για την απαγόρευση χρήσης πλαστικού, οι τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα, με έκπληξη παρατηρούν τους υπεύθυνους στο αεροδρόμιο να ανοίγουν τις βαλίτσες και τις τσάντες τους και να κατάσχουν στη κυριολεξία οποιαδήποτε πλαστική σακούλα ή συσκευασία. Μέσα στο διάστημα ενός έτους κατασχέθηκαν περισσότεροι από 421 τόνοι πλαστικών τσαντών. Εντύπωση δε, προκαλεί το γεγονός της παντελούς άγνοιας ύπαρξης του πλαστικού σε οποιαδηποτε μορφή, από τις νέες γενεές. Το παράδειγμα της τριτοκοσμικής Ρουάντα, θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις υπόλοιπες χώρες του πρώτου και δεύτερου κόσμου, που ενώ διαθέτουν τα μέσα, υστερούν στη θέληση.

eco-dasos-1140x752

Παρολαυτά, η ιδιωτική πρωτοβουλία βάζει το δικό της λιθαράκι στην σωτηρία του περιβάλλοντος, και όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν ξεκινήσει και ευαισθητοποιούνται, κάνουν δειλά βήματα προς τη βιοδιασπώμενη συσκευασία και τα βιοδιασπώμενα καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα, κάνοντας την οικολογική συνείδηση μόδα. Φύλλα φοινικιάς, ζαχαροκάλαμου, καλαμποκιού, πατάτας και φλούδες από ξύλα σημύδας, αποτελούν ανθεκτικές, οικολογικά βιοδιασπώμενες συσκευασίες, που κάνουν καλό στο περιβάλλον και κατ´επέκταση στην υγεία μας.

Για τους φανατικούς των μικροαντικειμένων μιας χρήσης υπάρχουν λύσεις και μάλιστα αρκετές. Δεν θέλετε να κουβαλάτε ποτήρια στη δουλειά σας ή αποφεύγετε όπως-όπως τη διαδικασία του πλυσίματος; Μπορείτε να προμηθευτείτε διάφανα ποτήρια φτιαγμένα από άμυλο. Γιατί να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μαχαιροπήρουνα ενώ υπάρχουν στην αγορά οικολογικά από ξύλο σημύδας, και σκεύη σερβιρίσματος από φλούδες ζαχαροκάλαμου.

Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε καφέ, πείτε όχι στο πλαστικό καλαμάκι και χρησιμοποιείστε τα δικά σας από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού, καταλαμβάνουν ένα τεράστιο κομμάτι του βυθού του πλανήτη μας.

Χρησιμοποιείστε φίλτρο νερού στη βρύση σας, και αποθηκεύστε το σε αλουμινένια επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία. Αν θέλετε να σας θαυμάζουν όλοι στο γραφείο προμηθευτείτε βιοδιασπώμενα στυλό, μηχανικά μολύβια, σελιδοδείκτες και άλλα, και αφήστε τους γύρω σας να σας αντιγράψουν. Η αγορά στο μεγαλύτερο μέρος της, έχει αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση. Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη στροφή στην οικολογική επιλογή, ο πλανήτης συνεχίζει να έχει ελπίδα. Χρέος μας η στήριξη τους.