in JOIN we LOVE SLEEP
κιρκαδικός-ρυθμός2

Φυσικός Φωτισμός και  Κιρκαδικός Ρυθμός 

Έχετε προσέξει πως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στον βραδινό και στον πρωινό ύπνο? Όταν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας και γύρω μας υπάρχει ησυχία και σκοτάδι, είναι πολύ εύκολο να αποκοιμηθούμε εκ νέου, αλλά όταν ξυπνάμε από το πρωινό φως που μπαίνει από το παράθυρο, ακόμη κι αν κρυφτούμε μέσα στα σκεπάσματα είναι πολύ δύσκολο να ξανακοιμηθούμε. Πρακτικά το φως του ήλιου φωνάζει στον εγκέφαλό μας να σηκωθεί από το κρεβάτι!

Το φως του ήλιου, ιδιαιτέρως το πρωί, επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό μαςκαι ορίζει το βιολογικό μας ρολόι, λέγοντας στο σώμα μας να ξυπνήσει. Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν είμαστε κουρασμένοι και θα θέλαμε να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε. Για τους περισσότερους ανθρώπους πάντως, το να συνεχίζουμε να κοιμόμαστε το πρωί, είναι δύσκολο και άβολο.

pexels-acharaporn-kamornboonyarush-1028741-752x501

Οι άνθρωποι είναι ημερήσια πλάσματα και οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί καθορίζονται από την κίνηση του ήλιου. Όταν ο ήλιος βγαίνει το σώμα μας και το μυαλό μας είναι σε ετοιμότητα και όταν ο ήλιος προχωράει προς τη δύση, αρχίζουμε να νιώθουμε κουρασμένοι και έτοιμοι για ύπνο.

Για αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον ύπνο όταν εργάζονται  σε διαφορετικά ωράρια ή δουλεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο κιρκαδικός ρυθμός του σώματος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους ημερήσιους ρυθμούς του φωτός κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας τα οποία προέρχονται από τον κακό ύπνο, από μακροχρόνια κούραση έως συνεχόμενο εκνευρισμό και ημικρανίες.

Ας παρατηρήσουμε λοιπόν τον προσωπικό μας κιρκαδικό ρυθμό και ας κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να βελτιώσουμε τον ύπνο μας! Γιατί ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια! Είναι βασική μας ανάγκη!

Join-agapame-ton-ypno

Στην JOIN, πάνω από όλα, αγαπάμε τον ποιοτικό ύπνο! Κάθε Παρασκευή του Ιουνίου, είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε και να ακούσουμε τις απορίες σας για όλα τα θέματα που επηρεάζουν τον ύπνο μας! Μείνετε συντονισμένοι!

Συντάκτρια: Μαρία Παπακυριάκου