Κατά την διάρκεια του Πάσχα στην Ελλάδα μπορεί ένας επισκέπτης να συναντήσει πολλά και διαφορετικά έθιμα. Όλα αυτά τα έθιμα, έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Κάθε χρόνο τηρούνται με ευλάβεια από ντόπιους αλλά και επισκέπτες και αναδεικνύουν την ξεχωριστή ιστορία και την ομορφιά κάθε τόπου. Το Πάσχα στην Ελλάδα εορτάζεται με σεβασμό και κατάνυξη.

Πάσχα στην Αράχωβα

Η Αράχωβα, κάθε Πάσχα αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο χειμερινός προορισμός. Το Πάσχα στην Αράχωβα έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ανήμερα το Πάσχα, πραγματοποιείται η περιφορά της εικόνας στο χωριό, συνοδευόμενη από πλήθος πιστών. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, η Αράχωβα ολόκληρη… πνίγεται στον καπνό! Οι γεροντότεροι της Αράχωβας σημάνουν προσκλητήριο στους λάκκους, καλώντας τη γειτονιά να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το ψήσιμο των αρνιών. Σύμφωνα με το έθιμο, κάθε γειτονιά σκάβει έναν λάκκο, όπου ανάβει φωτιές με κληματόβεργες για να ψήνονται τα αρνιά. Την ίδια μέρα βγαίνει και η εικόνα του Αϊ-Γιώργη. Οι καμπάνες αντηχούν σε όλο το χωριό και καλούν τους κατοίκους για την περιφορά της εικόνας του Αγίου.

Πάσχα στο Λεωνίδιο

Ένα ιδιαίτερα όμορφο και εντυπωσιακό έθιμο εφαρμόζεται κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Οι κάτοικοι φτιάχνουν εκατοντάδες πολύχρωμα φαναράκια που είναι και αερόστατα, τα οποία απελευθερώνουν στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του πίσω στον χρόνο πολλά χρόνια και κάνει το Λεωνίδιο να ξεχωρίζει. Πάνω από 1.000 τέτοια αερόστατα, απ’ όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, θα κάνουν το ταξίδι τους δηλώνοντας την Ανάσταση της ψυχής και τον εξορκισμό του κακού. Το μυσταγωγικό κλίμα έρχονται να ολοκληρώσουν οι στολισμένοι Επιτάφιοι των ενοριών του Λεωνιδίου, που ακολουθούμενοι από την τοπική μπάντα, συναντώνται στην κεντρική πλατεία.

Την Κυριακή του Πάσχα, στον κήπο του Δημαρχείου, στήνεται ένα αυθεντικό τσακώνικο γλέντι, που φυσικά κυρίαρχο ρόλο έχει το φαγητό, το άφθονο κρασί και ο χορός!

Πάσχα στην Ελλάδα

Πάσχα στις Σέρρες

Την Μεγάλη Παρασκευή, στις Σέρρες, στην περιφορά του Επιταφίου αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια». Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει βάλει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου, γεμάτη από πασχαλιές και άλλα άνθη. Επίσης, ετοιμάζεται ένα πιάτο με κριθάρι ή φακή, έθιμο που παραπέμπει στους «Αδώνιδος Κήπους»- σύμφωνα με τη λαογραφική παράδοση, συμβολίζουν τη νιότη που χάνεται γρήγορα και άδικα, όπως και ο Άδωνις που πέθανε από δάγκωμα κάπρου.

Πάσχα στην Ξάνθη

Το βράδυ της μεγάλης Παρασκευής στην Ξάνθη γίνεται η συγκέντρωση των επιταφίων όλων των ενοριών, στην κεντρική πλατεία της πόλης, μετά την ακολουθία που προηγείται στους Ιερούς Ναούς, για κοινή δέηση. Ο μητροπολίτης Ξάνθης ομιλεί στους πιστούς της πόλης, που κατακλύζουν την πλατεία, για τη δύναμη του Σταυρού και του θανάτου του Χριστού.

Συστηματικά τονίζει ιδιαίτερα, τις δύο διαστάσεις του Σταυρού. Την κατακόρυφη, που ενώνει τον Θεό με τον άνθρωπο, και την οριζόντια που ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους. Ψαλμωδίες από ιερείς και πιστούς στο σύνολό τους, ακούγονται κατά την προσέλευση και αποχώρηση των επιταφίων.

Με πληροφορίες από: serresparatirirtis

travelstyle.gr

Ρούλα Κουτρομάνου, δημοσιογράφος