Πως να βάλεις το σπίτι σου σε τάξη

Η ακαταστασία στο σπίτι μπορεί να μας δημιουργήσει άγχος. Όλοι θέλουμε ένα σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να διαθέτουμε καλή οργάνωση. Πόσο εύκολο όμως είναι να οργανωθούμε σωστά και αποτελεσματικά; Αν η ακαταστασία στο σπίτι σου σε αγχώνει και ψάχνεις να βρεις μία λύση τότε διάβασε το παρακάτω άρθρο. Υπάρχουν διάφορες ιδέες για το πως μπορούμε να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας.

Φτιάξε λίστες

Για να ξεκινήσεις, η καλύτερη ιδέα είναι να φτιάξεις μία λίστα με όσα αντικείμενα σου είναι χρήσιμα και όσα μπορείς να πετάξεις. Για να μην πελαγώσεις φτιάξε διαφορετικές λίστες για κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Κατέγραψε ότι χρειάζεσαι για το κάθε δωμάτιο και πέτα όσα πράγματα έχεις να χρησιμοποιήσεις για παραπάνω από 1,5 χρόνο.

Επένδυσε στους οργανωτές συρταριών

Ένα ακατάστατο συρτάρι γραφείου δεν βοηθά την παραγωγικότητά σου. Ανακάτεψε και ταίριαξε ακρυλικά διαχωριστικά που θα βρεις στην αγορά, ώστε τα στυλό, τα μολύβια και οι συνδετήρες σου να έχουν όλα ένα σημείο για να ζήσουν. Κόλλα ένα σημειωματάριο στη μέσα μεριά ενός ντουλαπιού η κρέμασε μία θήκη στην οποία θα βάζεις μέσα τις αποδείξεις.

Πρακτικό δίπλωμα πετσετών

Οι διπλωμένες και τοποθετημένες όρθια πετσέτες (ή ακόμα και τα μπλουζάκια) σας επιτρέπουν να δείτε ότι έχετε μέσα στο συρτάρι με μια ματιά. Αν θέλετε πρόσθετη οργάνωση, τοποθετήστε τα χρωματικά, από το σκουρόχρωμο προς το ανοιχτόχρωμο.

Επίλεξε ένα κλιμακωτό ράφι

Είτε στην κουζίνα σας, για να μπορείτε να βλέπετε πιο εύκολα τι υπάρχει μέσα στα ντουλάπια σας, είτε στο γραφείο σας, τα κλιμακωτά ράφια είναι μία πολύ καλή επιλογή.

Χρησιμοποίησε δίσκους και μπολ

Η επαναχρησιμοποίηση μερικών παλιών δίσκων ή μπολ ως οργανωτές μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε σε τάξη τα συρτάρια με τα μικροαντικείμενα στα οποία επικρατεί το χάος. Τοποθετήστε ένα αντιολισθητικό χαλάκι από κάτω για να μην μετακινούνται όταν ανοίγετε και κλείνετε το συρτάρι.

Χρησιμοποίησε διαφορετικά την θήκη των περιοδικών

Συμμάζεψε τις ηλεκτρικές συσκευές περιποίησης μαλλιών (όταν κρυώσουν) σε μία διακοσμημένη θήκη περιοδικών. Θα εξοικονομήσεις χώρο και χρόνο καθώς δεν θα χρειάζεται να ψάχνεις τα συρτάρια κάθε φορά που θέλεις να φτιάξεις τα μαλλιά σου.

Χρησιμοποιείστε διάφανα δοχεία

Εάν η κουζίνα σας δεν διαθέτει αποθηκευτικό χώρο, τότε μάλλον ο πάγκος σας θα είναι γεμάτος από βάζα με τρόφιμα. Χρησιμοποιείστε διάφανα βάζα για την αποθήκευση των τροφίμων έτσι ώστε να είναι τακτοποιημένα και ταυτόχρονα να βλέπετε τι έχει μέσα το κάθε βάζο.

Δημιούργησε ένα χώρο για τα σύνεργα των μαλλιών

Τοποθέτησε μικρούς κάδους με αυτοκόλλητες ταινίες στο μέσα μέρος της πόρτας ενός ντουλαπιού για να δημιουργήσεις ένα “σπίτι” για συσκευές περιποίησης μαλλιών, βούρτσες και κορδέλες. Ένας μαγνητικός πίνακας βοηθά στο να μην χαθούν τσιμπιδάκια, νυχοκόπτες και καρφίτσες.

Αύξησε την χωρητικότητα της ντουλάπας σου

Ο χώρος αποθήκευσης που μας προσφέρει μία ντουλάπα, ποτέ δεν μας είναι επαρκής. Αν τοποθετήσεις έξτρα αποθηκευτικούς χώρους μέσα στην ντουλάπα σου και μια σωλήνα ντουλάπας κάτω, θα μπορέσεις να χωρέσεις πολλά περισσότερα ρούχα από όσα χωράει σήμερα.

Χρησιμοποίησε μικρά βοηθητικά έπιπλα

Τα μικρά βοηθητικά έπιπλα, όπως είναι ένα ντουλαπάκι στο μπάνιο για την αποθήκευση των απορρυπαντικών ή μία παπουτσοθήκη στο χώρο της εισόδου συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διατήρηση της τάξης μέσα στο χώρο.

Τακτοποίησε τα εσώρουχα

Βάλε στα συρτάρια σου διαχωριστές που υπάρχουν στην αγορά. Η αποθήκευση εσωρούχων σε χαριτωμένες “θηκούλες” θα σε βοηθήσει να βλέπεις με το που ανοίγεις το συρτάρι κάθε κομμάτι που έχεις.

Αν θέλεις να διατηρείται το σπίτι σου πάντα τακτοποιημένο φρόντισε το κάθε αντικείμενο, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, να έχει τη δική του θέση στο χώρο. Έτσι, θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο από το να σκέφτεσαι κάθε φορά που να τα τοποθετήσεις ή να ψάχνεις συνέχεια να τα βρεις.

Η καλή οργάνωση των χώρων, κάνει την ζωή μας λίγο πιο εύκολη και μας εξοικονομεί χρόνο. Η καθημερινότητά μας γίνεται πιο ξεκούραστη και πιο ευχάριστη.

Ρούλα Κουτρομάνου, δημοσιογράφος