Πώς να στρώσετε το τραπέζι σας

Κάθε μέρα δεν σκέφτεστε και πολύ πως να στρώσετε το τραπέζι σας. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να σκεφτούμε πως θα “στήσουμε” ένα τραπέζι. Κάθεστε γύρω από αυτό με την οικογένεια σας για να απολαύσετε το μεσημεριανό της γεύμα ή το δείπνο της, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο, δεν δίνετε ποτέ τη δέουσα σημασία στον τρόπο με τον οποίο τοποθετείτε τα σερβίτσια.

Αυτό μπορεί να μην ενοχλεί και τόσο τις καθημερινές, όταν πρόκειται να δειπνήσετε με τα μέλη της οικογένειας, αλλά όταν έχετε καλεσμένους γιατί να τους απογοητεύσετε;

Η σωστή κατάταξη, θα κάνει το τραπέζι να δείχνει πιο ανάλαφρο
Οι καλεσμένοι σας, πολύ πιθανά περιμένουν ειδική περιποίηση. Κάτι από τη μαγεία και την ευγένεια του σαβουάρ βιβρ.

Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να οργανώσουν σωστά ένα γεύμα ή ένα δείπνο έτσι ώστε να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα δώσουμε λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα βάσανα μιας οικοδέσποινας ή ενός οικοδεσπότη. Σας δείχνουμε βήμα βήμα πως να τοποθετήσετε μαχαιροπίρουνα, κουτάλια, ποτήρια, μεγάλα και μικρότερα πιάτα, στο τραπέζι για να μην εκτεθείτε στους καλεσμένους σας!

οργάνωση τραπεζιού

Το να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας δεν είναι και τόσο δύσκολο αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Διάταξη τραπεζιού:

  • Το ποτήρι του νερού βρίσκεται πάντοτε κοντά στα μαχαίρια, ενώ αυτό του κρασιού ακολουθεί.
  • Το βοηθητικό πιάτο στα αριστερά του κυρίως πιάτου τοποθετείται εκεί για να χρησιμοποιηθεί για το ψωμί.
  • Στη συγκεκριμένη διάταξη θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένα κυρίως πιάτο κι ένα βαθύ πιάτο για τη σαλάτα. Με τη μορφή αυτή το στρώσιμο αποκτά επίσημο χαρακτήρα και το κυρίως πιάτο, που μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί και καθόλου, ονομάζεται sous-plat και έχει διακοσμητικό ρόλο.
  • Σε ένα τυπικό τραπέζι πρέπει να βοηθήσετε τους καλεσμένους να βρουν το σωστό τρόπο κατανάλωσης του γεύματος. Για το λόγο αυτό τοποθετείτε δεξιά το μαχαίρι με γυρισμένη τη λάμα προς το κυρίως πιάτο και δίπλα του τα κουτάλια- πρώτα αυτό της σούπας κι έπειτα αυτό του τσαγιού.
  • Στα αριστερά, βρίσκονται πάντοτε τα πιρούνια- δίπλα στο κυρίως πιάτο μπαίνει το πιρούνι του γεύματος και ακολουθεί αυτό της σαλάτας.
  • Ένα γεύμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς επιδόρπιο, το κουβέρ του οποίου μπαίνει πάνω από το πιάτο του γεύματος, με φορά προς τα δεξιά.

Ρούλα Κουτρομάνου, δημοσιογράφος

Με πληροφορίες από: bovary.gr