Πως να κοιμηθείς πιο εύκολα

Ο ύπνος στις μέρες μας είναι δύσκολος. Οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι τόσες πολλές που μας δημιουργούν άγχος και δεν μας αφήνουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Όμως για τον ανθρώπινο οργανισμό, ο ποιοτικός ύπνος είναι επιτακτική ανάγκη. Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος καθώς σε βοηθάει στην απώλεια βάρους, μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες και σου χαρίζει ενέργεια για να ανταποκριθείς σε μία απαιτητική ημέρα. Όταν παραμελείς τον βραδινό ύπνο, η υγεία σου επηρεάζεται αρνητικά. Βάλε, λοιπόν, στόχο να κοιμάσαι 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Αν δυσκολεύεσαι να πετύχεις αυτό το στόχο μπορείς να εφαρμόσεις τις παρακάτω συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Διατήρησε ένα πρόγραμμα, ξύπνα κάθε μέρα την ίδια ώρα

Όρισε το πρόγραμμα σου. Βρες μία ώρα που θα σταματάς τις δουλειές σου και θα ηρεμείς. Δεν υπάρχει ιδανική ώρα να ξυπνήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πέφτεις για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα και να ξυπνάς νωρίς. Το να κοιμάσαι όλη τη μέρα δεν σου επιτρέπει να είσαι αποδοτικός και αποσυντονίζει τον κύκλο ύπνου του σώματος σου. Βάλε ξυπνητήρι κάθε μέρα την ίδια ώρα και θα δημιουργήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα. Πήγαινε για ύπνο την ίδια στιγμή και ξύπνα κάθε μέρα την ίδια στιγμή.

γυναίκα-κοιμάται

“Ο ποιοτικός ύπνος είναι επιτακτική ανάγκη”

Δημιούργησε “πρακτικές” ύπνου

Κάνε το ίδιο πράγμα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, όπως είναι το να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, το διάβασμα ενός βιβλίου ή το να ακούς μουσική. Πρέπει να βρεις μία δραστηριότητα που θα σε χαλαρώνει, πριν τον ύπνο. Το σώμα σου θα “μάθει” πια είναι η σωστή στιγμή να πας για ύπνο. Έτσι, θα καταφέρεις να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Κάνε γυμναστική

Είναι γνωστό ότι η άσκηση είναι απαραίτητη για να διατηρείς την σωματική σου υγεία. Όμως αλλά η άσκηση σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα. Η εξάντληση του σώματος μέσω της προπόνησης συμβάλλει στη χαλάρωση του σώματος και απαιτεί περισσότερο ύπνο για να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση
Το σώμα σου εξαντλείται από την προπόνηση. Συνεπώς, η προπόνηση βοηθά στη χαλάρωση του σώματος και σε βοηθάει να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Πιες μία κούπα ζεστό τσάι

Μετά από μια απαιτητική ημέρα, μια ζεστή κούπα τσάι βοηθάει πάντα το σώμα να χαλαρώσει και σε απαλλάσσει από το καθημερινό άγχος. Το τσάι θα σε προετοιμάσει ιδανικά για το βραδινό σου ύπνο, για να κοιμηθείς χωρίς τις σκέψεις της ημέρας που μόλις πέρασε και συνεπώς χωρίς άγχος.

Μείνε μακριά από τις ηλεκτρονικές σου συσκευές

Όταν έρθει η ώρα του ύπνου προσπάθησε να απαλλάξεις τον οργανισμό σου από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιείς, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην ξαπλώνεις αγκαλιά με το tablet ή το laptop σου και μην προσπαθείς να νυστάξεις παίζοντας παιχνίδια στο κινητό. Ο χώρος της κρεβατοκάμαρας σου, όταν πέφτεις για ύπνο, πρέπει να είναι σκοτεινός. Μείνε μακριά από τα φώτα της οθόνης των ηλεκτρονικών συσκευών.

αντράς-κοιμάται

“Περιόρισε την καφεΐνη και τη νικοτίνη”

Περιόρισε την καφεΐνη και τη νικοτίνη

Περιόρισε την καφεΐνη και απέφυγε τη νικοτίνη. Η καφεΐνη και η νικοτίνη είναι διεγερτικά που επηρεάζουν τον ύπνο. Οι τακτικοί χρήστες τους μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας και έτσι να έχουν έναν ανήσυχο ύπνο. Περιόρισε την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από δύο μερίδες την ημέρα, και μην πίνεις κάτι που περιέχει καφεΐνη μετά το μεσημέρι. Οι καπνιστές που σταματούν αυτή τη συνήθεια είναι σε θέση να κοιμηθούν γρηγορότερα και καλύτερα μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα στέρησης.

Φρόντισε την διατροφή σου

Τα μεγάλα γεύματα λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να σε δυσκολέψουν να κοιμηθείς και να μείνεις κοιμισμένος. Αλλά, ένα μικρό σνακ λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καθώς δεν θα νιώθεις πείνα. Μπορείς ένα σνακ να μην είναι ότι καλύτερο για τη διατροφή μας, ωστόσο πολλές φορές μας βοηθάει να κοιμηθούμε. Καλό είναι, λοιπόν, να τρώμε κάτι ελαφρύ που να περιέχει τα κατάλληλα συστατικά για τη χαλάρωση του οργανισμού.

Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας να κοιμόμαστε καλά. Ο ποιοτικός ύπνος μας εξασφαλίζει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς θα νιώθουμε κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι. Μην παραμελείς τον ύπνο σου! είναι σημαντικός.

Ρούλα Κουτρομάνου, δημοσιογράφος
Με πληροφορίες από:
livy.gr/blog

sleephealthfoundation.org