Τα άγνωστα οφέλη του καλού ύπνου

Όλοι ευχόμαστε να μπορούσαμε να κοιμόμασταν λίγο παραπάνω. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής όμως συχνά δεν μας το επιτρέπουν. Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Με τον όρο «καλός ύπνος» εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής χρονικής διάρκειας (6-8 ώρες), αλλά και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, τότε διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας. Τα οφέλη λοιπόν είναι περισσότερα από όσα φανταζόμασταν.

1. Ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Όταν το σώμα σας λαμβάνει τον ύπνο που του χρειάζεται, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας και οι πρωτεΐνες, λαμβάνουν κάποια από αυτά που χρειάζονται για την καταπολέμηση αυτών που θα βρεθούν στο δρόμο σας- όπως κρυολογήματα ή γρίπη-. Και σύμφωνα με τους ειδικούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής ύπνου, ο κατάλληλος ύπνος μπορεί επίσης να κάνει τα εμβόλια πιο αποτελεσματικά, το οποίο είναι προφανώς ένα συν.

pexels-andrea-piacquadio-kopela-ipnos-1140x760

Ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

2. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους

Η συσσώρευση οκτώ ολόκληρων ωρών ύπνου δεν πρόκειται να οδηγήσει στην απώλεια κιλών από μόνη της, αλλά μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να μην πάρει βάρος. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας παράγει γκρελίν (ghrelin), μια ορμόνη που ενισχύει την όρεξη. Το σώμα σας μειώνει επίσης την παραγωγή της λεπτίνης, μιας ορμόνης που σας δίνει το αίσθημα του κορεσμού. Βάλτε τα και τα δύο μαζί και είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός για να τρώμε σνακ αργά το βράδυ. Επιπλέον, όταν δεν κοιμάστε αρκετά γίνεστε πιο αγχώδεις και δεν έχετε την ενέργεια για να καταπολεμήσετε τη λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό. Εξαντληθήκαμε και μόνο που το σκεφτήκαμε.

3. Ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει την καρδιά σας

Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιολογικά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές προσβολές. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να απελευθερώσει κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες που πυροδοτεί την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα. Ακριβώς όπως και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η καρδιά σας χρειάζεται ξεκούραση, προκειμένου να λειτουργήσει δυναμικά και φυσιολογικά. Άλλος ένας λόγος για να κοιμηθείτε με την καρδιά σας.

4. Καλύτερος ύπνος = Καλύτερη διάθεση

Ο ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε καλή διάθεση. Και πραγματικά, είναι λογικό. Αν κοιμάστε καλά, ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστοι. Το να είστε ξεκούραστοι βοηθάει τα επίπεδα ενέργειάς σας να εκτιναχτούν στα ύψη. Όταν η ενέργειά σας είναι υψηλή, οι μικρές προκλήσεις της ζωής δεν σας ενοχλούν τόσο πολύ. Όταν δεν έχετε κάτι να σας ενοχλεί, δεν είστε τόσο νευρικοί. Αν δεν είστε νευρικοί, είστε ευτυχισμένοι. Έτσι, πηγαίνετε για ύπνο νωρίς και όλοι γύρω σας θα σας ευγνωμονούν γι’ αυτό.

5. Ο ύπνος μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα

Στην πραγματικότητα, ο καλός ύπνος έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της συγκέντρωσης και την υψηλότερη γνωστική λειτουργία, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε επιτυχής στην δουλειά σας. Μια ανήσυχη νύχτα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε εξουθενωμένοι, καθιστώντας το πιθανότερο να κάνετε λάθη τα οποία ένα ποτήρι καφέ δεν μπορεί να τα διορθώσει. Μιλώντας για καφέ, όσο πιο κουρασμένοι αισθάνεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να πιείτε απογευματινό καφέ. Αν και αυτό δείχνει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της απογευματινής κούρασης, η επιπλέον καφεΐνη αργά την ημέρα θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε μια άλλη άγρυπνη νύχτα. Μιλάμε για έναν αντιπαραγωγικό κύκλο.

6. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επικίνδυνη. Κυριολεκτικά.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Αμερικανικό ίδρυμα για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας, είναι δύο φορές πιθανότερο να εμπλακείτε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όταν οδηγείτε έχοντας κοιμηθεί έξι έως επτά ώρες σε σύγκριση με το αν έχετε κοιμηθεί οκτώ ώρες. Αν πάλι κοιμηθείτε λιγότερο από πέντε ώρες, οι πιθανότητες για τρακάρισμα τετραπλασιάζονται! Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος αντίδρασής σας μειώνεται όταν ο εγκέφαλός σας δεν είναι πλήρως ξεκούραστος. Δεν ξέρουμε για σας, αλλά αυτά τα στατιστικά μας βρίσκουν έτοιμους να φορέσουμε τις πιτζάμες μας και να πέσουμε για ύπνο το συντομότερο δυνατόν.

γυναικα στο αυτοκινητο

Eίναι δύο φορές πιθανότερο να εμπλακείτε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όταν οδηγείτε έχοντας κοιμηθεί έξι έως επτά ώρες

7. Ο ύπνος μπορεί να αυξήσει την απόδοση της άσκησης

Ο ύπνος επηρεάζει όλους τους τύπους απόδοσης της άσκησης. Κάτω από τα σκεπάσματα η ανάκαμψη βοηθά με το συντονισμό χεριών-ματιών, το χρόνο αντίδρασης και την αποκατάσταση των μυών. Πλέον, το να στερείτε ύπνο από τον εαυτό σας, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αντοχή και τη δύναμη.

8. Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη

Ακόμα κι αν ο ύπνος δίνει στο σώμα σας την ξεκούραση που χρειάζεται, το μυαλό σας δουλεύει σκληρά. Στην πραγματικότητα επεξεργάζεται και ενοποιεί τις αναμνήσεις σας από την ημέρα. Αν δεν κοιμηθείτε αρκετά, ποιος ξέρει πού πάνε αυτές οι αναμνήσεις. Ή ακόμα χειρότερα, το μυαλό σας μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες.

Με πληροφορίες από: www.sclhealth.org , onmed.gr

Επιμέλεια: Ρούλα Κουτρομάνου, δημοσιογράφος