Αισθάνεσαι κακοδιάθετος; Ύπνος και διάθεση είναι περίπλοκα συνυφασμένα

Η σχέση μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης μοιάζει με πολλές προσωπικές σχέσεις: είναι περίπλοκη. Η κακή διάθεση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και με την σειρά της, μία κακή νύχτα μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την αντιμετώπιση των απαιτήσεων της επόμενης ημέρας. Ποια κατάσταση προηγείται της άλλης είναι ασαφές. Η αμφίδρομη φύση του ύπνου και της διάθεσης καθιστά δύσκολο να βρεθεί η αιτία και το αποτέλεσμα.

Ύπνος και συναισθηματική ρύθμιση

Η σωστή ξεκούραση μας βοηθά να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας. Ο φτωχός ύπνος οδηγεί σε μικρότερη συναισθηματική ασφάλεια και πιο έντονες αντιδράσεις σε αρνητικές καταστάσεις. Εμείς αδυνατούμε σε αυτόματες συμπεριφορές, εκείνες που απαιτούν λιγότερο γνωστική συλλογιστική, η οποία επίσης τείνει να είναι πιο εγωιστική και προκατειλημμένη.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την προσοχή και τη συγκέντρωση, έτσι είμαστε πιο παρορμητικοί και είναι λιγότερο πιθανό να “λάβουμε σήματα” όταν είμαστε νυσταγμένοι. Μας είναι πολύ πιο δύσκολο να διαβάσουμε με ακρίβεια τα πρόσωπα, να βιώσουμε περισσότερες συγκρούσεις και έχουμε λιγότερη ενσυναίσθηση για τους γύρω μας. Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, η συναισθηματική νοημοσύνη μας κάνει μία βαθιά βουτιά και μειώνει την ικανότητά μας να τα πάμε καλά με τους άλλους.

αντρας-στο-γραφειο

Ύπνος, μοναξιά και κοινωνική απομόνωση

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τη θνησιμότητα, και ως εκ τούτου είναι σημαντικοί δείκτες υγείας. Ένα άτομο που δεν κοιμάται καλά είναι λιγότερο πιθανό να συνεργαστεί με άλλους. Υπάρχει ένα φυσικό αντανακλαστικό που τον κάνει να αποτραβιέται και μετά αυτή η απόσταση κάνει το πρόσωπο λιγότερο ελκυστικό για τους άλλους -κι έτσι συχνά οι άλλοι αποτυγχάνουν να τον προσεγγίσουν. Η μοναξιά δημιουργεί άγχος και το άγχος συμβάλλει σε περαιτέρω διαταραχές στον ύπνο. Αυτό δημιουργεί έναν κύκλο που ενισχύεται από τον εαυτό του. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ το 2019 για την κατάσταση του ύπνου, οι φτωχοί κοιμώμενοι είχαν 1,77 περισσότερες πιθανότητες να έχουν δυσκολίες σε κοινωνικές καταστάσεις από εκείνους που βαθμολογήθηκαν εξαιρετικά για τον ύπνο τους.

Μιλώντας με τον γιατρό σας για τη διάθεσή σας

Το CDC εκτιμά ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει έως και 16 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και 1 στους 6 ανθρώπους θα εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ένας καλός δείκτης ότι ήρθε η ώρα να μιλήσετε για τη διάθεσή σας με τον γιατρό σας είναι αν νιώθετε κακοδιάθετος, μελαγχολικός η απελπισμένος για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Ο γιατρός σας καταγράψει το ιστορικό διαταραχής της διάθεσής σας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο έχει επηρεάσει την ενέργειά σας, τον ύπνο, την όρεξη, τα συναισθήματα, τη συγκέντρωση και το επίπεδο των δραστηριοτήτων σας. Εάν έχετε σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας ή τους άλλους, παρακαλούμε να ζητήσετε βοήθεια αμέσως.

pexels-maycon-marmo-katathlipsi-1140x760

Μιλώντας με τον γιατρό σας για τον ύπνο σας

Ο προβληματικός ύπνος είναι ένα σημάδι κατάθλιψης. Εάν είστε δυσαρεστημένοι με τον ύπνο σας, μιλήστε στο γιατρό σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ύπνου πριν την επίσκεψή σας, ώστε να έχετε κάποια δεδομένα να επιδείξετε. Οι διαταραχές του ύπνου σας βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αλλαγές στη διάθεση και μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία σας. Βρείτε έναν ειδικό ύπνου που μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση, διάγνωση και διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Διπλό χτύπημα: Βγάλτε νοκ άουτ τόσο την κατάθλιψη όσο και τα προβλήματα ύπνου.
Οι θεραπείες για την κατάθλιψη είναι πιο επιτυχημένες όταν η ποιότητα του ύπνου και η διάρκεια του είναι υγιείς. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια και για τα δύο θέματα, αλλά για να ενισχύσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας, εφαρμόστε αυτές τις τέσσερις συνήθειες που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τόσο τον ύπνο όσο και τη διάθεση:

  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Πάρτε πολύ εξωτερικό φως, ιδιαίτερα το πρωί
  • Διατηρήστε μια ρουτίνα
  • Εξασκηθείτε στο διαλογισμό

Ο φτωχός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις, την κοινωνική ζωή και την επαφή, και συχνά συνυπάρχει με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο ύπνος και η διάθεση είναι αμοιβαία και θα πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά για καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: bettersleep.org

Ρούλα Κουτρομάνου, δημοσιογράφος