Υπνος: Τόσο απαραίτητος και τόσο δύσκολος

Ο ύπνος είναι εκπληκτική βιολογική λειτουργία που συντελεί στην αναγέννηση του οργανισμού και την αποβολή όλων των άχρηστων πληροφοριών που δεχόμαστε ασταμάτητα στη διάρκεια της ημέρας. Είναι μία λειτουργία ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής μας υγείας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχολογικής.

Η σύγχρονη κοινωνία με τις καθημερινές της απαιτήσεις και τους αγχωτικούς της ρυθμούς, έχει επιφέρει αλλαγές στις ώρες που έχουμε αφιερωμένες στον ύπνο ή προκαλεί σε αυτές διαταραχές που αφορούν την ποιότητά του. Αν και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, χρειαζόμαστε επτά με οκτώ ώρες ύπνου καθημερινά, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σωστά στις απαιτήσεις της ημέρας.

sleep-1

Η έλλειψη ύπνου σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι ικανή να φέρει σοβαρές συνέπειες στο άτομο που την έχει, όπως αδυναμία έλλειψης συγκέντρωσης, έντονη νευρικότητα, αδιαθεσία. Όταν περάσουν ενενήντα ημέρες χωρίς ύπνο, τότε το άτομο δεν μπορεί να διαχωρίσει την πραγματικότητα και βιώνει έναν κυκεώνα παραισθήσεων, γεγονός που τον καθιστά ακόμα και επικίνδυνο.

Η ποιότητα του ύπνου είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός από εμάς. Για να έχουμε έναν αποτελεσματικό και αναζωογονητικό ύπνο, καλό είναι να έχουμε απομακρυνθεί από κάθε ηλεκτρονική συσκευή τριάντα τουλάχιστον λεπτά πριν πέσουμε για ύπνο. Όταν κοιμόμαστε, είναι καλό να μην επιτρέπουμε σε άσκοπες σκέψεις να μας διαταράσσουν τον ύπνο και να μας αναστατώνουν. Αν συμβαίνει αυτό, τότε είναι καλύτερο να σηκωθούμε και να ασχοληθούμε με μία άλλη δραστηριότητα και όχι να προσπαθούμε να κοιμηθούμε ξανά και ξανά. Αυτό πρέπει να συμβαίνει, διότι έτσι ο εγκέφαλος συνηθίζει στη δυσκολία έλευσης του ύπνου και μετά θα δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε όλο και περισσότερο.

Ο ύπνος είναι τόσο απαραίτητος, που όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά να του δίνεται όλη η απαραίτητη προσοχή και ώρες. Δίνοντας σημασία σε αυτό που πράττουμε στη διάρκεια της ημέρας, βοηθάμε τον εαυτό μας να έχει καλύτερη απόδοση σε όλα στη διάρκεια της ημέρας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο φθινοπωρινό τεύχος του Join Life και μας το έστειλε η κα Μαρία Σκαμπαρδώνη