Εξοικονομούμε Χαρτί, Βοηθάμε Το Περιβάλλον

Πού να φανταζόταν ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος το 1455, χρονολογία κατά την οποία εκτυπώθηκε η Βίβλος πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα είχε στην ανθρωπότητα η εφεύρεσή του! Tόνοι χαρτιού έχουν καταναλωθεί και καταναλώνονται καθημερινά για διαφορετικούς σκοπούς. Γνωρίζατε πως για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού κόβονται περίπου 20 πράσινα δέντρα; Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να φροντίσουμε να μη γίνεται αλόγιστη χρήση χαρτιού γιατί κάτι τέτοιο χαλάει την ισορροπία του περιβάλλοντος.

Μόνο το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού χρησιμοποιεί το 50% του παγκόσμιου χαρτιού με πρώτους στη λίστα κατανάλωσης τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους.

βελτίωση του περιβαλλοντος

Ας δούμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι μας:

  1. Ρυθμίστε τον εκτυπωτή σας ώστε να πραγματοποιεί εκτυπώσεις διπλής όψης.

  2. Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα και κιμωλίες για να γράφετε τις υπενθυμίσεις σας. Σκεφετείτε το! Θα είναι και ωραίο ντεκόρ.

  3. Χρησιμοποιήστε εφημερίδες αντί για χαρτί κουζίνας για να καθαρίσετε τα τζάμια του σπιτιού σας.

  4. Αγοράστε βιβλία από παλαιοπωλεία, δανειστείτε από φίλους σας ή ακόμη και από τη δανειστική βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας. Μπορείτε επίσης να κατεβάζετε e books και να ενημερώνεστε από ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά.

  5. Email, email, email… στη δουλειά και όχι μόνο. Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε με συνεργάτες σας χρησιμοποιήστε τον γρήγορο και ανέξοδο τρόπο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  6. Μη βγάζετε τα πάντα φωτοτυπία. Δημιουργήστε ένα ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο είναι πιο λειτουργικό και σας γλιτώνει αποθηκευτικό χώρο στο γραφείο σας. Φροντίστε μόνο να κάνετε back up.

  7. Όσον αφορά τις λογιστικές σας εκκρεμότητες πλέον τα τιμολόγια και οι αποδείξεις παρέχονται και σε ηλεκτρονική μορφή.

  8. Στις γιορτές προτιμήστε να στείλετε ηλεκτρονικές κάρτες. Εκτός του ότι βοηθάτε το περιβάλλον, είναι πιο οικονομικός και άμεσος τρόπος να εκφράσετε τις ευχές σας.

  9. Εάν διανύετε την απαιτητική και δύσκολη περίοδο της προετοιμασίας του γάμου σας στείλτε ηλεκτρονικές προσκλήσεις. Είναι ένας τρόπος να εξοικονομήσετε και χρήματα!

  10. Ζητήστε από τον πάροχό σας να σας στέλνει ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς.

  11. Πάρτε πρωτοβουλία και δημιουργήστε κάδο ανακύκλωσης στη δουλειά σας.

  12. Αγοράστε ανακυκλωμένο χαρτί.

  13. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα. Π.χ. μαντίλια αντί για χαρτομάντηλα.

  14. Επιλέξετε την επαναστατική μέθοδο της αποεκτύπωσης. Το χαρτί μπορεί να αποεκτυπωθεί και να επανατυπωθεί έως και πέντε φορές.

Όσες δηλαδή και οι φορές που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με τις συμβατικές μεθόδους ανακύκλωσης.

Ας προσπαθήσει ο καθένας μας μέσα από την καθημερινότητά του να βάλει το δικό του λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε την ισορροπία του.